LA PILOTA VALENCIANA A SAGUNT


Sagunt és una ciutat costanera al nord de la província de València, capital del Camp de Morvedre, on sempre ha estat present la pilota valenciana. En preguntar als veïns de Sagunt sobre aquesta, molts i moltes afirmen que aquest esport va tenir molta afició, la qual cosa es pot afirmar pels tres trinquets que hi van haver a la ciutat, un dels quals, el més modern, encara continua en peu, tot i que es troba en desús.


Trinquet de Sagunt

La primera instal·lació per jugar a pilota que es va construir a aquesta ciutat va ser al 1739, conegut com el Trinquet Camí Real, nom donat pel carrer on es trobava aquest, el qual va perdurar per més de cent anys, fins al 1856 quan es va subhastar i del qual no en queda cap rastre. No va ser fins al 1913 quan es construeix el Trinquet del Carrer dels Horts, actiu fins al 1951, el qual encara es recordat per algunes persones majors i que dona nom al Carrer Trinquet, on es situava. No va ser fins 36 anys més tard, al 1987 quan s’inaugura l’actual Trinquet de Sagunt, referència en la escala i corda, al qual s’han dut a terme grans competicions i finals, entre les quals cal destacar la “partida del segle” entre el Genovés i Álvaro Navarro, i que actualment es troba en desús. A més, junt a aquest podem trobar una escultura dedicada al pilotari Álvaro Navarro, 11 voltes guanyador del campionat individual d’escala i corda.

Final individual d'escala i corda Genovés-Álvaro a Sagunt

D’altra banda, com bé afirmen alguns veïns, no solament es jugava al trinquet sinó que aquests també tenen un record del Carrer General Canino, que es trobava a la part d’enrere del Mercat de Sagunt, on gran part del poble es reunia per poder presenciar les partides de pilota que es duien a terme.

Poc a poc, els jocs i esports que entretenien als nostres avantpassats han anat perdent la influència que tenien, segons els veïns de Sagunt degut a tres causes principals. D’una banda, el creixement dels esports de masses que han passat a dominar el món de l’esport i han deixat en un segon pla d’altres com la pilota. Així mateix, l’augment dels mitjans de transport i el tràfic que han reduït les possibilitats de joc al carrer i s’han apropiat d’aquest, que era el principal espai lúdic de les generacions anteriors. Per últim, cal destacar que, les persones entrevistades destacaven el desenvolupament tecnològic com el principal factor que causa la pèrdua d’aquests jocs i esports, no només per la influència dels videojocs que redueixen el joc als espais lliures i han transformat els nostres hàbits i costums, sinó també per la influència de la industria audiovisual i la introducció de les noves tecnologies en els esports de masses esmentats anteriorment.

D’aquesta forma, es pot observar una gran diferència entre els jocs dels nostres avantpassats, que fomentaven la creativitat i la imaginació al carrer, i les formes d’entreteniment actuals, on destaquen els joguets moderns i els jocs tecnològics, marcats pel desenvolupament de les noves tecnologies com a principal diferència, tant en les formes d'oci com en l'entreteniment, que es poden apreciar de forma clara en major grau a les noves generacions, conegudes com les generacions de la era digital.

Com bé es pot observar els jocs tradicionals tenien una finalitat lúdica, per a passar-ho bé i divertir-se, com a resultat de la interacció entre les persones, sent així una manifestació cultural pròpia d’una zona, en la que es transmeten de forma intrínseca una sèrie de coneixements, valors i hàbits culturals de generació en generació, per la qual cosa és de gran importància donar a conéixer i fomentar aquest tipus de jocs. 

Per tant, no és necessari que aquests jocs i esports, en especial la pilota, tinguen la necessitat d’adaptar-se a la forma dels esports moderns, ja que d’aquesta forma perdrien la seua essència, allò característic que ens permet distingir-lo de la resta, sinó que hem de tractar de preservar-los, rescatar-los i impulsar-los, amb la finalitat d'obrir nous coneixements, no només a l'alumnat sinò a tothom.

Si vols conèixer més sobre la pilota valenciana i sobre aquest esport a Sagunt pots consultar, respectivament, aquests vídeos i aquest article:

           


Caruana Puig, T. (2009). El trinquete de Camí Real de Murviedro. Centro Arqueológico de Sagunto.         Recuperat de: http://www.centroarqueologicosaguntino.es/uploads/descargas/526_013%20eltrinquete.pdf



Comentaris

  1. Em sembla fascinant la capacitat que té aquesta entrada de fer-nos conèixer la tradició de Sagunt en tant poquet de temps. Ha estat una tasca molt fàcil descobrir el que ha significat la pilota valenciana per a aquest poble, gràcies a les teues referències i opinions extretes de veïns i veïnes del teu poble. A més, les teues idees per tal de fer resorgir la pilota valenciana crec que són les més adients per tal de popularitzar-la o donar-la a conèixer una altra vegada. Per últim, afegir que els recursos que has introduït a l'entrada tenen tant una vessant lúdica com didàctica, per tant, considere que aquesta entrada mereix un 10.

    ResponElimina
  2. Aquesta entrada és fascinant!
    Has apuntat tot detall de l'evolució de la pilota valenciana al teu poble, es nota com als pobles propers a València hi havia molta tradició. També has sabut comentar les causes de per què va baixar la pràctica d'aquest esport. Em pareix molt bo el tancament de l'entrada, hem d'animar com a futurs mestres a què no es perda la tradició i sobretot, els jocs i esports de sempre a la nostra comunitat.
    Es nota que t'agrada el tema per la teua profundització, com animes a practicar l'esport i tots els recursos que dones per a conèixer la pilota. Qui no vulga aprendre sobre la pilota valenciana amb aquesta entrada és perquè no vol.
    La puntuació és d'un 10, crec que no es pot millorar res.

    ResponElimina
  3. Primer de tot, donar-te l´enhorabona per haver fet un treball de recerca d´opinions ampli, ple de vivències de primera mà. Has fet un bon treball ja que has tractat de donar l´importància que es mereix a la pilota i sobretot animes i molt a que es continue praticant aquest esport que mai deuria de desaparèixer.

    Magnífic treball!

    Nota: 9,25

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars